Alimente „sanatoase” pe care nu ar trebui sa le consumam
Ambalaje strălucitoare, campanii publicitare memorabile, celebrități care își asociază imaginea cu anumite alimente și evident, iluzia că facem cele mai sănătoase alegeri – niciodată nu am fost mai preocupați de a mânca sănătos și totuși, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu obezitatea. Problema este că pe lângă varietatea opțiunilor alimentare, există foarte multe informații confuze, contradictorii.
Totuși, există anumite alimente care nu doar că nu își merită faima, ci sunt și foarte nesănătoase și ne pun silueta în pericol. Potrivit www.mujerhoy.com, dacă vrem să slăbim și să avem o stare de bine, trebuie să eliminăm din dietă următoarele șase produse:
1. Granola
Granola și-a câștigat faima datorită conținutului ridicat de fibre și a faptului că poate fi combinată cu iaurt, obținându-se un mic dejun gustos și sănătos. Totuși, nu ar trebui neglijată cantitatea mare de zahăr și de grăsimi. Jumătate de ceașcă de granola are 210 kcal și energia pe care o asigură este una „falsă”, provenită din zahăr. Nu ar trebui să ne începem ziua consumând alimente atât de procesate.
2. Smoothie-uri și sucuri
A devenit o modă să consumăm fructele în formă lichidă, ca sucuri sau smoothie-uri. Totuși, nutriționiștii sunt de părere că prin stoarcere, vegetalele își pierd cei mai importanți compuși: fibrele. După „procesare” rămânem doar cu zaharul, implicit cu caloriile. Prin urmare, de preferat ar fi să mâncați un măr sau o salată mică de fructe.
3. Iaurt light cu arome
Este unul din primele alimente pe care nutriționiștii cu experiență îl interzic clienților lor, atât copii cât și adulți. Problema acestor iaurturi este că au foarte mult zahăr adăugat, aproape la fel de mult ca o înghețată. Indicat ar fi să alegeți iaurturi simple și să le îndulciți cu miere sau fructe proaspete.
4. Batoane energizante
Când sunteți pe fugă (și de cele mai multe ori sunteți), un astfel de baton vi se pare alegerea ideală pentru a vă stăpâni foamea și pentru a vă putea continua activitățile. Nutriționiștii nu privesc această opțiune cu ochi buni: multe din ele conțin ciocolată, îndulcitori artificiali și alte substanțe necunoscute. În plus, specialiștii garantează că nici măcar nu conțin vitaminele și mineralele menționate pe etichetă. Ca alternativă, păstrați în geantă un fruct sau o pungă cu fructe uscate.
5. Apele vitaminizate
Cuvântul „vitamine” specificat pe etichetă ne face să credem că alimentul este unul sănătos. Totuși, dacă veți compara în detaliu apa vitaminizată cu orice altă băutură carbogazoasă, veți alege să beți un pahar cu apă plată. Aproape toate aceste ape cu vitamine conțin, în medie, 31 de grame de zahăr.
6. Pâine sau paste cu multicereale
Dacă o pâine cu șapte cereale este sănătoasa, una cu 12 va fi ultra-sănătoasă? Nu acesta este calculul corect. Mențiunea „multicereale” înseamnă că s-au adăugat mai multe cereale, dar nu se specifica „natura” acestora, dacă au fost sau nu procesate. Ideal ar fi să alegem pâine sau paste 100% integrale pentru că doar acestea conțin și fibre și nutrienți.
sursa: http://jurnalul.ro/