Blog

Alimentele care te ajută să scapi de starea de oboseală

Te simți obosită tot timpul? Starea de slăbiciune de dimineață te face să-ți dorești să mai rămâi în pat? Înainte de a începe să te îndopi cu multivitamine, uită-te mai întâi în farfurie. La fel ca și suplimentele, unele alimente sunt sănătoase și pline de nutrienți cu efect anti-oboseală. Concentrează-te pe acestea atunci când îți faci aprovizionarea.

Cele mai recomandate vitamine și minerale, de care ai nevoie pentru a scăpa de starea de oboseală, sunt următoarele:

Vitamina C
Vitamina C se găsește din abundență în kiwi, citrice (lămâie, portocală, grapefruit), spanac, salată și ardei.

Proteine
Ouăle conferă proteine de calitate, care asigură buna dezvoltare și întrețin țesuturile organismului. Luteina și xeaxantina (carotenoide) îmbunătățesc vederea și ăncetinesc procesul de îmbătrânire. Proteinele se găsesc și în fasole sau linte.

Fier
Alege să consumi legume cu frunze verzi, mazăre, linte, tofu, quinoa, fructe uscate și ciocolată neagră!

Seleniu
Având proprietăți antioxidante puternice, seleniul este un oligoelement care ajută la reducerea efectelor oboselii, somnolenței și slăbiciunii. Desemenea protejează împotriva bolilor cardiovasculare și tulburărilor ORL. Fasolea, nucile și ouăle sunt surse foarte bune de seleniu.

Probiotice
Desigur, există iaurturi care, datorită bacteriilor acidului lactic conținute, care au efect probiotic, întăresc sistemul natural de apărare al organismului. Dar probioticele se mai găsesc și în brânzeturile tai sau moi (probioticele se găsesc  mai degrabă în coajă), drojdie de bere, lapte bătut și legumele verzi.

Pe lângă acestea, experții mai recomandă introducerea următoarelor alimente în dietă:

Șofran
Se știe că șofranul are efecte antidepresive, dar este și un stimulator excelent al sistemului imunitar. Este foarte eficient și împotriva suprasolicitării și a oboselii fizice atunci când este luat cu lapte.

Spirulina
Algele de apă dulce au un grozav efect energizant. Spirulina îmbunătățește rezistența organismului la infecții și sporește rezistența fizică.

Mierea
Un excelent stimulator, mierea poate fi folosită împotriva oboselii fizice și intelectuale, a suprasolicitării, îmbunătățind și rezistența la stress. Este o sursă excelentă de minerale precum calciu, fier, silicon, fosfor, etc., și vitamine, în special din grupul B.

Ghimbirul
Bogat în vitamine, ghimbirul conține numeroase minerale și oligoelemente. Pentru un început de zi perfect, bea imediat după trezire un pahar de apă în care ai stors sucul de la o jumătate de lămâie și un centimetru de ghimbir ras.

Ciocolată cu cacao
Cacaoa conține polifenoli, care au calități antibacteriene. Ea mai conține li vitaminele A, B6 și C, care stimulează producția de taurină, aceasta la rândul ei având rol antiinfecțios. Cacaoa este bogată și în vitamina D, magneziu, zinc , mangan, cupru și seleniu. Pentru a beneficia de efectul anti-oboseală, consumă ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao, acolo sunt ascunși nutrienții de care ai nevoie. Dar nu mai mult de un pătrățel sau două pe zi!

Nuci braziliene
Mai puțin cunoscute decât caju, nucile braziliene sunt cel mai bun aliat împotriva oboselii. Sunt unele dintre alimentele cu cel mai mare conținut de magneziu (366 mg per 10 g), iar o singură nucă este suficientă pentru necesarul zilnic seleniu, un oligoelement care joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar și al glandei tiroide.

Kiwi
Verzi sau galbene, fructele de kiwi sunt cu siguranță cea mai bună sursă de vitamina C, care este de mare ajutor în lupta cu oboseala. Două kiwi proaspete la micul dejun este obiceiul pe care trebuie să-l adopți atunci când te simți flămând.

Banane
Bananele sunt bogate în dopamină și serotonină, doi neurotransmițători implicați ăn adaptarea la stress și foarte importanți pentru funcționarea sistemului nervos.

Semințe de Chia
Aceste semințe atât de mici sunt o sursă grozavă de energie. Sunt bogate în vitamine și minerale, proteine, antioxidanți și fibre. Aceste semințe se pot umfla până la de 10 ori volumul lor, absorbind fluide care dau senzația de sațietate.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

8 remedii naturale pentru estomparea urmelor și cicatricilor acneice

Nimănui nu-i place să vadă în oglindă cicatricile lăsate de acnee.  Acestea pot fi o…

3 luni ago

Mierea și tinctura de propolis, remedii naturale foarte eficiente pentru arsuri

Dacă te arzi sau te opărești ușor, și nu este nevoie să apelezi neapărat la…

4 luni ago

Ghetele perfecte pentru fiecare pe timp de iarnă

Temperatura a scăzut mult și continuă să scadă,  iar noi femeile am început să purtăm…

4 luni ago

Tot ce trebuie să știi despre îndepărtarea petelor întunecate de pe față

Este visul oricărei femei să aibă un ten fără pete, ca să nu fie nevoită…

5 luni ago

Apa cu miere și lămâie. Nenumărate beneficii pentru sănătatea ta!

Începe dimineața cu apă cu lămâie și miere! Este o băutură foarte sănătoasă, săracă în…

5 luni ago

Cum alegi pantofii potriviți ținutei tale

Alegerea pantofilor potriviți unei anumite ținute poate fi uneori dificilă. Acest lucru se întâmplă deoarece…

6 luni ago