Blog

Cafeua neagră: beneficii, nutriție și multe altele

Cafeaua neagră este una dintre cele mai benefice și mai apreciate băuturi în întreaga lume. Numeroase persoane preferă cafeaua astfel, datorită conținutului redus de calorii, beneficiilor de sănătate și nutrienților. 

Câteva cuvinte despre cafeaua neagră

Cafeaua neagră se prepară din boabe de cafea prăjite, care sunt măcinate și înmuiate în apă, eliberându-și astfel savoarea, culoarea, conținutului de cafeină și nutrienții. Cel mai adesea se servește fierbinte, dar uneori și rece, cu gheață. În mod obișnuit cafeaua se servește dimineața, la micul dejun, datorită efectelor stimulatoare ale cafeinei.

În cafeaua neagră se poate adăuga frișcă, lapte, zahăr sau alți îndulcitori, poate fi folosită ca bază pentru numeroase tipuri de cappuccino, latte și macchiato, însă cafeaua neagră simplă este cea care conține maximum de nutrienți și conferă cele mai multe beneficii pentru sănătate.

Nutrienții din cafeaua neagră 

O ceașcă de cafea neagră (240 ml) conferă:

  • calorii: 2
  • proteine: 0 grame
  • grăsimi: 0 grame
  • carbohidrați: 0 grame
  • fibre: 0 grame
  • cafeină: 96 mg (în funcție de modul de preparare)
  • riboflavină: 14% din necesarul zilnic
  • niacină: 3% din necesarul zilnic
  • tiamină: 3% din necesarul zilnic
  • potasiu: 3% din necesarul zilnic

Cafeaua mai conține și cantități limitate de alte vitamine, minerale și polifenoli, compuși vegetali benefici. Unul dintre acestea este acidul clorogenic, foarte benefic în lupta cu inflamația și stabilizarea nivelului zahărului din sânge. 

Potențialele beneficii ale consumului de cafea neagră

Prevenția cancerului. Unele studii au demonstrat un risc mai mic pentru cancerul de ficat și cel endometrial în cazul băutorilor de cafea. Sigur, este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege modul în carea cafeaua reduce riscul de cancer. 

Protecția împotriva bolilor neurodegenerative. În principal, cafeaua este folosită pentru promovarea vivacității, cafeina pe care o conține fiind considerată o substanță nootropică, cu efect de îmbunătățire a  cogniției și a activității creierului. Din acest motiv se speculează mult pe tema posibilei protecții împotriva bolii Alzheimer și declinului cognitiv datorat vârstei. Cafeina este asociată în general cu performanța mentală îmbunătățită, însă nu s-a descoperit o legătură puternică între cafea și un risc mai redus al declinului cognitiv.

Prevenția cirozei. Cafeaua pare a oferi o anumită protecție împotriva cancerului de ficat și a cirozei hepatice, o boală a ficatului caracterizată prin fibroză. Mai multe studii au arătat că prin consumul de cafea se poate îmbunătăți sănătatea ficatului. De exemplu, persoane cu boală de ficat care au consumat 4 cești (960 ml) de cafea pe zi au avut un risc mai mic de a dezvolta ciroză decât cei care nu au consumat cafea. 2–4 cești (480–960 ml) pe zi de cafea sunt chiar recomandate persoanelor cu boli de ficat, pentru a diminua progresia către ciroză.

Îmbunătățirea stării de spirit și a capacității de concentrare. Cafeaua neagră este consumată mai ales pentru energizare, ne ajută să ne simțim mai trezi dimineața. Consumul de cafea neagră reduce oboseala și durerile de cap, ajutând la îmbunătățirea capacității cognitive. 

Reducerea riscului de diabet. Un studiu a arătat că 3–4 cești (720–960 ml) de cafea pe zi poate proteja împotriva diabetului de tip 2, posibil datorită conținutului de cafeină și acid clorogenic. Există o legătură clară între aportul de cafea și riscul de diabet de tip 2, riscul fiind mai mic cu fiecare ceașcă de cafea consumată în plus pe zi. Este evident că adăugarea zahărului în cafea reduce aceste beneficii. 

Ajutor la slăbit. Cafeaua consumată stimulează ușor rata metabolică, mai precis caloriile care se ard în timpul perioadelor de odihnă. Acest fapt ajută la slăbit și la arderea grăsimilor. Conform unor suspiciuni, cafeaua ar putea acționa și ca supresor al apetitului.

Îmbunătățirea performanței fizice. Cafeina stimulează energia și poaye îmbunătăți performanța fizică. Unele review-uri asociază consumul de cafeină cu o mai bună rezistență musculară, mai multă putere în timpul antrenamente.

Aport de antioxidanți. Cafeaua conferă un nivel de antioxidanți similar cu cel din fructe și legume, fapt care exprimă cele mai multe dintre beneficiile sale de sănătate. 

Precauții

Cafeaua neagră nu pare să aibă efecte secundare, atunci când este consumată cu moderație.

Totuși, prea multă cafeină, din cafea sau din băuturile răcoritoare, poate crea o stare de disconfort caracterizată prin insomnie, anxietate, creșterea pulsului, dureri de stomac, dureri de cap, stare de greață. În general, o doză sănătoasă pentru adulți este de 400 mg de cafeină pe zi sau mai puțin. Dacă aceasta este singură băutură cafeinată consumată, atunci 4 cești de cafea (960 ml) pot fi considerate o doză sănătoasă. 

Persoanele însărcinate sau care alăptează trebuie să limiteze consumul de cafeină la 200 mg pe zi (2 cești sau 480 ml de cafea). Consumul de cafeină trebuie limitată și în cazul administrării anumitor medicamente sau antibiotice.

Copiii și adolescenții trebuie să minimeze aportul de cafeină pe cât posibil, deși nu există recomandări oficiale în acest sens.

Mai trebuie notat că unele persoane ar putea simți iritații ale stomacului, datorită naturii ușor acide a cafelei. În plus, cafeaua are și un efect diuretic, chiar laxativ la unele persoane.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

8 remedii naturale pentru estomparea urmelor și cicatricilor acneice

Nimănui nu-i place să vadă în oglindă cicatricile lăsate de acnee.  Acestea pot fi o…

3 luni ago

Mierea și tinctura de propolis, remedii naturale foarte eficiente pentru arsuri

Dacă te arzi sau te opărești ușor, și nu este nevoie să apelezi neapărat la…

4 luni ago

Ghetele perfecte pentru fiecare pe timp de iarnă

Temperatura a scăzut mult și continuă să scadă,  iar noi femeile am început să purtăm…

4 luni ago

Tot ce trebuie să știi despre îndepărtarea petelor întunecate de pe față

Este visul oricărei femei să aibă un ten fără pete, ca să nu fie nevoită…

5 luni ago

Apa cu miere și lămâie. Nenumărate beneficii pentru sănătatea ta!

Începe dimineața cu apă cu lămâie și miere! Este o băutură foarte sănătoasă, săracă în…

5 luni ago

Cum alegi pantofii potriviți ținutei tale

Alegerea pantofilor potriviți unei anumite ținute poate fi uneori dificilă. Acest lucru se întâmplă deoarece…

6 luni ago