Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 11, 2020

Ceaiul de mentă: cele mai importante beneficii și metoda de preparare

Ceaiul de mentă: cele mai importante beneficii și metoda de preparare

Menta este o plantă aromatică folosită mai ales pentru  parfumul ei, dar și pentru calitățile medicinale. O regăsim în bomboane, gume, pastă de dinți, dar este folosită și pentru obținerea uleiului de mentă.

Ceaiul de mentă este consumat în întreaga lume pentru beneficiile sale de sănătate și pentru aroma sa revigorantă. El se obține prin infuzarea frunzelor de mentă în apă fierbinte, frunze care conțin mai multe uleiuri esențiale, precum mentol, menton și  limonen, ce sunt eliberate în timpul infuzării.  Aceste uleiuri esențiale sunt cele care dau ceaiului de mentă savoarea sa revigorantă, răcoritoare și mentolată.

Cele mai importante beneficii de sănătate ale ceaiului de mentă

1. Calmează problemele digestive

Menta este folosită dintotdeauna ca remediu pentru problemele digestive, precum gaze, balonare și dureri de stomac. Menta are un efect de relaxare ai sistemului digestiv și a calma durerile abdominale.

2. Susține respirația proaspătă

Menta împrospătează respirația, ea fiind din acest motiv folosită ca ingredient în apa de gură, pasta de dinți sau guma de mestecat. Ea are și calități antibacteriene, distrugând bacteriile care cauzează placa dentară și problemele gingiilor.

3. Reduce congestia nazală

Ceaiul de mentă îmbunătățește circulația nazală a aerului, fiind de mare ajutor în caz de răceli sau alergii. Acest efect se datorează calităților antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii ale mentei, care ajută la reducerea infecțiilor tractului respirator superior. Prin inhalarea vaporilor din ceaiul de mentă, care conțin mentol, se reduce congestia nazală.

4. Calmează durerea de cap

Consumul ceaului de mentă relaxează mușchii și reduce durerea de cap cauzată de tensiune.  Menta conține mentol, care stimulează circulația sangvină și creează o senzație de calm, care reduce durerea.

5. Stimulează energia

Un ceai de mentă te revigorează energetic și alungă oboseala. Inhalarea aromei de mentol te umple de energie și reduce oboseala acumulată pe parcursul zilei.

6. Calmează durerile menstruale

Menta conține mentol, care are efect de calmare a durerilor menstruale și a crampelor, de aceea este foarte recomandat femeilor care se confruntă cu aceste probleme.

7. Îmbunătățește calitatea somnului

Ceaiul de mentă nu conține cafeină, deci poate fi băută înainte de culcare pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Menta are efect relaxant pentru mușchi, ceea ce te ajută să dormi mai bine.

8. Reduce alergiile sezoniere

Menta conține acid rosmarinic, un compus legat de reducerea simptomelor reacțiilor alergice, inclusiv mâncărimea ochilor, nasul curgător sau astmul.

Cum se prepară ceaiul de mentă

  • Fierbe două cești de apă
  • Oprește focul și adaugă câteva frunze de mentă în apă
  • Lasă să infuzeze timp de 5 minute
  • Strecoară și gata, poți savura ceaiul

Când se poate bea ceaiul de mentă?

  • Pe tot parcursul zilei, fiind o băutură car enu conține cofeină
  • După mese, pentru a juta la digestie
  • Dupăamiaza, pentru revigorare
  • Înainte de culcare, pentru relaxare și un somn liniștit

Persoanele cu alergie la mentă și cele care suferă de reflux gastroesofagian ar trebui să evite ceaiul de mentă.

error

Like dacă îți place blogul meu