Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 11, 2020

Cele mai puternice 20 de antibiotice din natură

Cele mai puternice 20 de antibiotice din natură

Oare cum tratau oamenii infecțiile bacteriene înainte de era antibioticelor? Răspunsul este simplu: cu antibiotice naturale, iar numărul acestora este destul de mare și se găsesc peste tot în jurul nostru. 

Antibioticele naturale au efecte secundare minime. Ele inhibă dezvoltarea bacteriilor, inclusiv a celor care au căpătat rezistență la antibioticele de sinteză. E vorba de o gamă largă de fructe, legume, uleiuri esențiale și condimente, deja cunoscute pentru calitățile lor antimicrobiene. Află care sunt acestea!

1. Usturoiul

Usturoiul este un antibiotic potent pentru agenții patogeni din alimente. El ajută la reducerea  posibilității apariției toxiinfecției alimentare. Poate lupta împotriva multor bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus.

2. Turmericul

Curcumina din turmeric este un compus bioactiv care îi conferă calitățile antimicrobiene.

În cadrul unor studii in vitro s-a demonstrat activitatea sa antibacteriană împotriva a cătorva bacterii gram-pozitive și gram-negative. Aceasta deomostrează natura sa antibiotică.

3. Mierea

Calitatea antimicrobiană a mierii a fost menționată încă din cele mai vechi timpuri.

Mierea are capacitatea de vindecare a rănilor și arsurilor. Datorită vâscozității sale ridicate, mierea crează o barieră protectoare, prevenind infecțiile și ajutând la repararea țesuturilor afectate.

4. Ceapa

Într-un studiu referitor la sănătatea orală, extractul de ceapă a demonstrat efect antibiotic împotriva a Streptococcus sobrinus și Streptococcus mutans, principalele  bacterii cauzatoare ale gingivitei și periodontitei.

5. Ghimbirul

Studiile arată că gingerolul, un compus fenolic fitochimic cares egăsește în ghimbirul proaspăt, are capacitate de luptă antibacteriană împotriva tutoturo tipurilor de bacterii orale, precum Porphyromonas gingivalis (bacterie cauzatoare a gingivitei), Porphyromonas endodontalis (bacaterie cauzatoare a problemelor gingiei) și Prevotella intermedia (bacterie cauzatoare a periodontitei).

6. Cuișoarele

Cuișoarele atât de utilizate pentru calitățile lor aromatice, au efecte puternice împotriva a numeroase bacterii gram-pozitive și gram-negative, datorită prezenței eugenolului, lipidelor și acidului  oleic.

Cuișoarele sunt în special folosite pentru uleiurile esențiale conținute.

7. Scorțișoara

Folosim adesea scorțișoara în ciocolate, supe, lichiroruri, diverse băuturi și deserturi. Toate părțile acestei plante sunt folosite și la prepararea de ulei esențial,  foarte utili în tratarea a diverse probleme de sănătate.

Componenta activă din scorțișoară este cinamaldehida și eugenolul, care îi da capacitatea de luptă antimicrobiană împotriva bacteriilor cauzatoare ale pneumoniei, infecțiilor tractului urinar, febră și infecții ale pielii.

Uleiul de scorțișoară trebuie consumat în cantități moderate. având în vedere toxicitatea sa.

8. Busuiocul

Uleiul esențial de busuioc are una dintre cele mai puternice activități  antimicrobiene, împotriva a diferite bacterii, inclusiv S. Enteritidis, o bacterie care generează probleme gastrointestinale severe.

9. Lavanda

Uleiul esențial de lavandă este un puternic inhibitor al activității bacteriei E. coli (gram-negativă) și S. aureus (gram-pozitivă).

 

10. Afinele

Afinele sunt foarte bogate în fenoli, flavonoide și polifenoli. Capacitatea sa antimicrobiană a fost demonstrată împotriva E.coli, L. monocytogenes și salmonella.

În plus, afinele ajută la menținerea bacteriilor bune (lactobacilii) din sistemul nostru digestiv.

11. Oregano

Uleiul esențial de oregano este faimos pentru activitatea sa  antimicrobiană. Studiile i-au demonstrat eficiența împotriva Escherichia coli (bacteria cauzatoare a diareei) și Pseudomonas aeruginosa (bacteria cauzatoare a pneumoniei). Uleiul esențial de oregano poate fi folosit ca alternativă în cazul infecțiilor bacteriene și a tulpinilor rezistente la antibiotice.

12. Semințele de fenicul

Feniculul este un antibiotic natural folosit pentru tratarea a numeroase probleme bacteriene, de genul celor gastrointestinale și respiratorii.

În cadrul unor studii, semințele de fenicul s-au dovedit eficiente împotriva S. aureus, bacteria care cauzează probleme ale pielii de genul infecții, coșuri, celulită, etc.

13. Uleiul de cocos

Un studiu compară uleiul de cocos cu chlorhexidina (antiseptic și dexinfectant), arătând că uleiul de cocos este la fel de eficient, reducând activitatea bacteriei  Streptococcus mutansm care cauzează probleme ale dinților. 

Uleiu de cocos virgin inhibă și dezvoltarea Clostridium difficile, o bacterie rezistentă la antibiotice responsabilă pentru diaree.

14. Ardeii iuți

Ardeii iuți copnțin un compus activ denumit capsaicină, care are o puternică activitate antibiotică.

Acțiunea sa este eficientă împotriva Streptococcus pyogenes, un agent patogen major.

15. Arborele de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai tratează numeroase probleme, de sute de ani.  El este foloosit pentru aplicare topică, tratând infecții ale pielii și ale membranelor mucoase.

Compusul său activ este terpena,  responsabilă pentru activitatea sa antibacteriană.

16. Ceaiul verde

Ceaiul verde este plin de flavonoloide (catehine), cu un efect puternic antibacterian.

Dintre toate ceaiurile de plante,ceaiul verde s-a dovedit cel mai eficient împotriva bacteriilor M. luteus, Staphylococcus și B. cereus, dar și S. aureus.

17. Lemongrass

Uleiul esențial de lemongrass este foarte eficient împotriva a șapte specii de bacterii gram-negative. El este foart eutilizat pentru aroma lui, dar și pentru activitatea bactericidă și medicinală.

18. Cimbrul

Uleiul esențial de cimbru are activitate antibacteriană puternică împotriva a numeroase tulpini de bacterii responsabile de probleme cavității orale, probleme respiratorii, infecții a;e pielii și probleme abdominale.

19. Rozmarinul

Compușii fenolici din uleiul esențial de rozmarin, precum acidul carnosic și rosmarinic au calităti antibacteriene puternice, luptând împotriva oricăror tulpini de bacterii gram-negative, în special Esherichia coli, responsabilă pentru diaree și febră.

20. Echinaceea

Echinaceea este o floare cu petale roz sau mov, cunoscută pentru calitătile sale antibiotice împotriva febrei, tusei și gripei. Ea este folosită  și în tratamentul a multiple infecții bacteriene.

error

Like dacă îți place blogul meu