Cum îți creezi propria ta rutină de îngrijire a pielii
Cultura noastră vizuală abundă în imagini ale unor persoane cu tenul perfect și strălucitor, fie că e vorba de celebrități, influenceri social media sau acele simboluri ale perfecțiunii pielii, bebelușii.
În goana după perfecțiune, ne confruntăm cu marketingul non-stop al produselor de înfrumusețare, pe toate canalele, încât e dificil să mai înțelegem și să alegem cele mai bune ingrediente și formule. Cu toate acestea, îngrijirea pielii este esențială, mai importantă chiar decât starea generală de bine. Astfel putem preveni degradările provocate de soare, îmbătrânirea prematură și chiar cancerul.
Iată și câteva trucuri. Ține cont că acestea nu substituie sfatul medical, iar dacă ai motive de îngrijorare cu privire la starea pielii tale consultă un dermatolog.
Protejează-ți pielea împotriva razelor UV. Folosește creme de protecție solară
Toți specialiștii în îngrijirea pielii vorbesc despre protecția solară, ca fiind cea mai importantă pentru a avea o piele sănătoasă.
Aplicarea oricărei creme de protecție solară este obligatorie, indiferent de cantitea de melanină din piele. Chiar și la persoanele cu pielea mai închisă la culoare există riscul cancerului de piele.
Cunoaște-ți tipul de piele și problemele tenului tău
Mai întâi trebuie să știi exact care sunt problemele tenului tău, pentru a le putea rezolva corect. De exemplu, dacă ai nevoie să tratezi arsurile solare sau punctele negre, trebuie să alegi produsele corespunzătoare.
În general, pielea poate fi uscată, grasă, combinată sau normală, care nu este nici uscată dar nici grasă. Problemele care trebuie tratate pot fi curățarea acneei, prevenirea apariției semnelor îmbătrânirii sau prevenirea uscăciunii pielii pe perioada iernii, de exemplu.
Lipsa identificării tipului de piele și a problemei de rezolvat duce la cumpărarea a numeroase produse care nu au niciun efect pentru tine.
Ține cont de cei trei pași importanți ai unei rutine de îngrijire: curățare, tratare, protecție
Aceștia sunt cei trei pași ai unei rutine de îngrijire. Curățarea feței este simplă, protecția înseamnă aplicarea cremei solare, dar ce înseamnă tratarea? Aceasta poate include multe. Poate fi vorba de hidratare, în cazul pielii uscate, de exemplu.
Alte exemple de ingrediente active pe care dermatologii le recomandă în prezent sunt retinoidele (pentru curățarea porilor, îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, îmbunătățirea texturii și diminuarea liniilor fine și a ridurilor), antioxidanții (vitamina C pentru repararea degradărilor provocate de razele solare și petele) sau umectanții, pentru hidratare. Cel mai popular hidratant este în prezent acidul hialuronic. Acesta are capacitatea de a atrage apa din mediul înconjurător în profunzimea pielii, ceea ce ajută la ștergerea liniilor fine și a ridurilor, hidratând în același timp pielea.
Ordinea aplicării este importantă
O regulă importantă este să aplicăm mai întâi produsele cu consistența cea mai mică, apoi cele cu consistența cea mai densă.
De exemplu, un toner este mai puțin dens decât o loțiune hidratantă, care la rândul ei este mai puțin densă decât o cremă de noapte.
Pentru simplificare, alege produse care combină mai multe ingrediente active
Produsele 2-în-1 salvează timp și bani. Multe produse de curățare includ și ingrediente active pentru tratarea acneei sau altele.
Putem folosi o cremă de protecție solară care conține antioxidanți sau o cremă de noapte cu retinol, iar acestea sunt doar câteva exemple în acest sens.
Ai răbdare. Consecvența este cheia
Dermatologii sugerează că un produs nou ar trebui folosit cel puțin trei luni înaonte de a putea spune dacă este eficient sau nu.
Trei luni este însă mult și uneori schimbăm produsele în fiecare lună sau la două săptămâni. Aceasta nu este corect, ar trebui să le dăm mai multă șansă.
Nu avem nevoie de mult
E plăcut să experimentăm produse și tehnici noi, însă în ceea ce privește îngrijirea pielii nu e nevoie de mult.
Îngrijirea pielii poate însemna chiar și un simplu masaj facial cu degetele. Nu e nevoie să cheltuim prea mult în acest sens.
Astfel, cremele pot fi folosite pe orice parte a corpului, o cremă hidratantă poate fi folosită și pentru picioare sau de mâini.