Lăptișorul de matcă, elixirul tinereții
Considerat un tonic al energiei şi vitalităţii, lăptișorul de matcă este un remediu eficient în boli precum ulcer, constipaţie, colesterol ridicat, insomnie, răceală şi gripă, stres.
În prezent, majoritatea medicilor apiterapeuţi recomandă şi folosesc lăptişorul de matcă pur în tratarea multor afecţiuni severe, iar nenumărate studii confirmă proprietăţile extraordinare ale acestui produs.
Lăptișorul de matcă – conținut și beneficii
Conţinutul ridicat de vitamine A, C, D şi E, dar şi de săruri minerale bogate în cupru, fier sau fosfor face ca lăptişorul de marcă să stimuleze toate funcţiile vitale ale organismului uman. Tocmai de aceea lăptişorul de matcă este considerat un supliment alimentar esenţial!
Mai conţine şi acel acid deja celecbru 10-HDA, care are un puternic efect antiviral, antibacterian şi antifungic, ceea ce face ca lăptişorul de matcă să ajute la întărirea sistemului imunitar. Ne scapă de răceli, de gripe, de tot felul de infecţii şi face ca rănile să ni se vindece mult mai repede.
Lăptişorul de matcă este singura sursă naturală de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea influxului nervos, astfel încăt lăptişorul de matcă îmbunătăţește memoria, creșțe puterea de concentrare şi randamentul intelectual. Este excelent în perioada de creştere a copiilor, în perioadele de examene, dar şi atunci când încep să apară primele semne de degradare neuronală.
Alte efecte terapeutice ale lăptişorului de matcă sunt:
- Creşte rezistenţa organismului, vigoarea fizică şi scade senzaţia de oboseală;
- Combate îmbolnăvirile cu micoze şi fortifică sistemul imunitar;
- Are efect antiinflamator şi accelerează vindecarea inflamaţiilor articulare de origine reumatică;
- Ajută la reducerea nivelului colesterolului rău din sânge;
- Acţionează benefic în afecţiunile cardiace, psihice şi nervoase;
- Este benefic pentru ochi;
- Accelerează vindecarea rănilor şi a oaselor lezate;
- Este şi un elixir al tinereţii tenului, foarte apreciat în industria cosmeticelor.
Ce este lăptișorul de matcă?
Lăptişorul de matcă este produs de albinele lucrătoare tinere, care amestecă mierea proaspătă cu enzimele secretate de glandele lor hipofaringiene. Ceea ce rezultă este un extraordinar complex de vitamine şi minerale, pe care albinele îl depozitează în botcile stupului, acele celule ale fagurelui unde se află larvele viitoarelor mătci. De el beneficiază în principal viitoarele mătci, care îşi trăiesc stadiul de larvă învelite în lăptişor de matcă.
În stare pură, lăptişorul de matcă se recoltează în cantităţi infime. De la o familie de albine se adună, pe parcursul unui an, doar circa 50 grame de lăptişor de matcă, o substanţă cremoasă, de culoare galben deschis sau pal.
Cum se consumă lăptișorul de matcă?
Gust său este acrişor, puţin astringent. Dacă nu vă place gustul lăptişorului de matcă pur, el se poate combina cu alte produse apicole: se poate dizolva în miere, alături de polen şi propolis, sau lăptişor de matcă dizolvat în miere alături de ginseng. Oricare din aceste variante nu numai că sunt sănătoase, dar au şi un gust foarte plăcut şi sunt foarte simplu de administrat.
Omogenizat cu miere, 10 g lăptişor pur în 500 g miere, se administrează dimineaţa, câte o linguriţă sublingual, timp de 30 de zile.
Vă oferim și o rețetă de băutură-minune pe bază de lăptișor de matcă, pentru creșterea nivelului general de energie, pentru îmbunătățirea imunității, dar și pentru prevenirea stresului.
Ingredientele necesare sunt:
- lăptișor de matcă sub formă lichidă,
- miere polifloră,
- granule de polen,
- scorțișoară,
- nucșoară,
- câteva lămâi sau lime,
- 3-4 portocale,
- rădăcină de ghimbir
- 3-6 morcovi.
Dacă vreunul dintre ingrediente nu vă face bine (exceptându-le pe cele produse de albine), el poate fi omis din compoziție și eventual înlocuit cu un alt ingredient natural, cum ar fi merele, sfecla sau un alt condiment care vă priește (mentă, salvie, cardamon etc.). Amestecul se ține la frigider timp de 2 ore, după care poate fi consumat în decurs de 1-2 zile, atâta timp cât este păstrat în permanență la frigider.