Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 27, 2021

Remedii naturale pentru mătreață și mâncărimea scalpului

Remedii naturale pentru mătreață și mâncărimea scalpului

Mătreața poate fi extrem de deranjantă, mai ales dacă îți place să porți haine închise la culoare. Nimic nu este mai neplăcut decât să vezi acei fulgi micuți peste tot pe umeri. Din păcate, mătreața este o problemă destul de comună, care apare și reapare mereu, din motive diverse, de la factorii genetici până la condițiile de mediu.

Practic, atunci când prea mulți funguși sau bacterii se acumulează în zonele grase ale scalpului, se transformă în aceste scuame. 

Prima reacție este să alergi la magazin și să-ți cumperi un șampon anti-mătreață, însă există și o serie de remedii naturale chiar mai bune, care te pot ajuta să scapi de mătreață și de mâncărimea scalpului. Dar și mai bine este că aceste remedii pot fi preparate ușor, cu ingrediente din propria ta bucătărie.

Vezi mai jos câteva dintre acestea, ale căror rezultate s-au dovedit eficiente.

Remediul cu iaurt
Iaurtul este eficient pentru orice tip de păr. El are calități antiinflamatorii și răcoritoare, ceea ce ajută în caz de mătreață și pentru scalpul uscat și iritat. 

Pentru a prepara propria ta mască cu iaurt, ai nevoie de 100g de iaurt, care se amestecă cu pulpă zdrobită de la o papaya. Se aplică și se menține pe păr 30 de minute, apoi se clătește la fel ca de obicei.

Folosește această mască pentru a ține mătreața sub control. În plus, ajută și la curățarea scalpului și la creșterea părului.  Aplic-o de două ori pe lună și observă-i minunatele efecte.

Remediul cu ulei de cocos
Uleiul de cocos are efectul de calmare a iritației și a bolii ascunse care o cauzează. Calitățile sale contra parazitice ajută la curățarea scalpului și calmează mâncărimea. În combinație cu lămâia, obții o mască eficientă împotriva mătreții, care miroase și bine.

Înainte de duș, masează 3-5 linguri de ulei de cocos amestecate cu suc de lămâie pe scalp și menține aproximativ o oră. Apoi șamponează părul ca de obicei. Poți adăuga și câteva picături de ulei esențial indiferent de aromă, pentru un plus de parfum dar și pentru o mai bună hrănire a scalpului.

Remediul cu aloe vera
Aloe vera are calitatea de a face părul moale și mătăsos, în timp ce îl întărește și îl hrănește de la rădăcină. Ea are și un efect răcoritor pentru scalp, pe lângă proprietățile antibacteriene și antifungice, care previn mătreața și calmează mâncărimea. Mai mult, aloe vera este bogată în vitaminele A, C și E, dar și în minerale precum calciu, zinc și magneziu.

Dacă ai acasă o plantă de aloe vera, taie o frunză în jumătate și extrage gelul. Aplică direct pe scalp și masează timp de  15 minute. Menține încă 30 de minute apoi clătește și șamponează. Folosește remediul o dată pe lună și vei observa efectele miraculoase asupra părului tău. Dacă nu ai o plantă de aloe vera, poți cumpăra una sau gel gata preparat de la magazin. 

Remediul cu oțet din cidru de mere
Natura ușor astringentă a oțetului din cidru de mere ajută la distrugerea microbilor cauzatori ai infecțiilor, la țienrea sub control a mâncărimii scalpului și a mătreții. El ajută la echilibrarea nivelului pH al părului. În plus, oțetul din cidru de mere îndepărtează reziduurile și acumulările de la rădăcina firelor de păr, ceea ce reduce și căderea  părului.

Diluează puțin oțet din cidrue de mere cu o cantitate egală de apă și aplică pe păr înainte de a-l spăla. Menține cel puțin 30 de minute. Poți adăuga și câteva picături de miere pentru un plus de hidratare. Folosește remediul de două ori pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.

Remediul cu banană
Banana are calități antimicrobiene naturale, care ajută la curățarea scalpului uscat. Banana este incredibil de hrănitoare și hidratantă, un tratament grozav pentru scalpul uscat și pentru mătreață.

Zdrobește o banană coaptă sau dă-o la blender împreună cu două linguri de ulei de măsline sau ulei de cocos. Dacă o dai la blender, banana va fi mai ușor de curățat după. Masează amestecul pe scalp și menține-l între 5 și 10 minute înainte de a clăti cu apă caldă și șampon.

Remediul cu ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este antiseptic, antifungic și antibiotic. Aceasta ajută la curățarea mătreții și a pielii uscate, dar și la îndepărtarea fungușilor vinovați de apariția mătreții. În același timp, uleiul de arbore de ceai hidratează scalpul și curăță porii blocați, evitând apariția uscăciunii.

Adaugă câteva picături de ulei de arbore de ceai în ulei de cocos sau ulei de măsline, apoi masează scalpul cu amestecul obținut. Menține 10 minute apoi clătește cu apă călduță.

error

Like dacă îți place blogul meu