Top 10 beneficii de sănătate ale uleiului de cocos
Uleiul de cocos este un ulei de gătit cu numeroase beneficii pentru sănătate, printre care se numără calitățile sale antimicrobiene și antioxidante, îmbunătățirea sănătății orale și a pielii, dar și ajutorul potențial pentru slăbit.
Vezi mai jos topul celor mai importante beneficii de sănătate ale uleiului de cocos, dar și câteva sfaturi utile pentru includerea lui în dietă.
1. Uleiul de cocos încurajează arderea grăsimilor
Uleiul de cocos este o sursă bogată de trigliceride cu lanț mediu (MCT), un tip de grăsimi saturate cu potențiale beneficii de sănătate. Studiile arată că acestea ajută la creșterea numărului de calorii arse de organism, ceea ce ajută la slăbire. Întrucât aceste trigliceride reprezintă 65% dintre grăsimile din uleiul de cocos, el ar putea avea aceleași capacitate de ardere a grăsimilor ca uleiul MCT pur.
Cu toate că MCT determină creșterea numărului de calorii arse, uleiul de cocos însuși este foarte bogat în calorii și nu poate fi consumat în cantități mari.
2. Uleiul de cocos poate fi o sursă imediată de energie
Spre deosebire de alte tipuri de grăsimi saturate, care sunt transportate prin sânge la mușchi și țesuturile grase, cele MCT merg direct la ficat și devin imediat sursă de energie pentru organism, la fel ca și carbohidrații, sursa preferată de energie a organismului.
În fapt, MCT este foarte utilizat în produsele nutritive pentru sportivii care au nevoie de o sursă de energie pe care organismul lor o poate absorbi și utiliza rapid.
3. Uleiul de cocos ar putea avea calități antimicrobiene
Calitățile antimicrobiene și antifugice ale uleiului de cocos decurg tot din conțintul de MCT, în special de acid lauric. Acesta din urmă reprezintă aproximativ 50% din MCT-ul din uleiul de cocos și are efecte antimicrobiene dovedite împotriva microorganismelor cauzatoare de boli, precum:
- Staphylococcus aureus
- Streptococcus mutans
- Streptococcus pyogenes
- Escherichia coli
- Helicobacter pylori
Acidul lauric este practic un agent bacteriostatic, o substanță care împiedică multiplicarea bacteriilor, având și efect bactericid, adică poate distruge anumite bacterii.
4. Uleiul de cocos poate ajuta la reducerea senzației de foame
Este un efect interesant al conținutului de MCT din uleiul de cocos, care decurge din modul în care organismul descompune aceste grăsimi. O parte dintre acestea sunt descompuse în procesul care produce moleculele denumite ketone, care au efect de reducere a apetitului acționând direct la nivelul creierului.
Poate că ai auzit de ketone în contextul dietelor ketogenice, foarte populare în ultima perioadă. Persoanele care urmează acest gen de diete nu consumă mulți carbohidrați, însă consumă multr grăsimi. Din acest motiv, corpul lor tinde să utilizeze ketonele drept sursă de energie.
5. Uleiul de cocos ar putea reduce convulsiile
Unele persoane care urmează diete keto, foarte scăzute în carbohidrați și bogate în grăsimi, fac asta în scopul tratării unor boli, inclusiv epilepsia. Această dietă ajută la reducerea frecvenței crizelor.
Cercetătorii consideră că deficitul de glucoză la nivelul creierului este o posibilă explicație pentru reducerea frecvenței crizelor epileptice. În cazul dietei ketogenice, reducerea aportului de carbohidrați reduce nivelul glucozei din sânge, iar creșterea aportului de grăsimi conduce la creștere semnificativă a concentrației de ketone. Creierul poate folosi ketonele ca sursă de energie în locul glucozei.
6. Uleiul de cocos poate stimula sănătatea tenului
Pe lângă consumul direct, uleiul de cocos are multe alte utilizări, mai ales în scopuri cosmetice, pentru îmbunătățirea sănătății și aspectului tenului.
Studiile au arătat că uleiul de cocos poate crește gradul de umiditate din piele, poate îmbunătăți funcția pielii, prevenind pierderea excesivă de apă și protejând-o de acțiunea factorilor externi (agenți infecțioși, produse chimice, alergeni).
6–8 picături de ulei de cocos aplicate pe palme și lăsate peste noapte pot preveni uscăciunea pielii, mai ales cea cauzată de produsele de igienă cu conținut de alcool. În plus, poate reduce severitatea simptomelor dermatitei atopice, o boală cronică a pielii caracterizată prin inflamația pielii și funcționarea defectuoasă a barierei pielii.
7. Uleiul de cocos poate proteja părul împotriva degradării
Uleiul de cocos poate pătrunde în profunzimea firelor de păr, hrănindu-le și hidratându-le, ceea ce le crește flexibilitatea și le întărește, prevenind ruperea acestora.
8. Uleiul de cocos poate îmbunătăți sănătatea orală
Uleiul de cocos poate fi folosit pe post de apă de gură, având efecte benefice asupra igienei orale. Astfel poate reduce semnificativ numărul bacteriilor dăunătoare de la nivelul gurii, mai ales datorită calităților antibacteriene ale acidului lauric.
În plus, acidul lauric reacționează cu saliva, formând o substanță asemănătoare unui săpun, ce previne cariile, reduce placa dentară și inflamația gingiilor.
9. Uleiul de cocos ar putea reduce unele simptome ale bolii Alzheimer
În cazul bolii Alzheimer, abilitatea creierului de a folosi glucoza ca sursă de energie este foarte redusă. Astfel, cercetătorii consideră că ketonele pot compensa semnele timpurii de Alzheimer, conferind o sursă alternativă de energie pentru celulele creierului.
10. Uleiul de cocos este o sursă foarte bună de antioxidanți
Antioxidanșii ajută la neutralizarea moleculelor dăunătoare denumite radicali liberi, ceea ce preântâmpină apariția unor boli cronice și degenerative. Printre antioxidanții din uleiul de cocos de numără:
- tocoferolii
- tocotrienolii
- fitosterolii
- flavonoidele
- polifenolii
Antioxidanții din uleiul de cocos au potențial antiinflamator și protector pentru creier.
Click aici pentru a comanda Ulei de cocos cu trigliceride MCT.