Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 6, 2020

Starea de sănătate se menține printr-o nutriție corectă

Starea de sănătate se menține printr-o nutriție corectă

Noi femeile suntem cunoscute pentru capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp, pentru faptul că îi punem pe ceilalți înaintea noastră, pentru capacitatea de sacrificiu și de asumare a riscurilor, puterea imensă, adaptabilitatea, și multe, multe altele.

Sunt o serie de calități excepționale, într-adevăr. Dar pentru a le putea duce pe toate avem nevoie și de o nutriție corectă. Alegerile sănătoase în materie de nutriție ne vor asigura mai tărziu în viață starea de bine de care avem nevoie.

Mai e nevoie de precizat încă un adevăr extrem de important: dacă femeia mănâncă sănătos, întreaga familie mănâncă sănătos!

Alimentația sănătoasă nu înseamnă neapărat fructe exotice, doar legume și rețete complicate. Nutriția sănătoasă se referă mai degrabă la consumul de alimente curate, proaspete, și o viață activă. Dincolo de aceasta, femeile au nevoie de o nutriție specială datorită numeroaselor schimbări prin care trece organismul lor. În fiecare etapă a vieții, nevoile nutriționale sunt imense, fie că e vorba de adolescență, sarcină, vârstă mijlocie, premenopauză sau menopauză.

Ne referim la câțiva nutrienți, care trebuie adăugați în dietă în mod conștient, pentru a evita apariția unor probleme de sănătate. Iar aceștia nu trebuie luați din suplimente, ci direct din alimente. Iată și lista nutrienților și a surselor de unde îi putem obține, pe care ar trebui să-i adăugăm în dieta noastră zilnică. 

Calciu & Vitamina D

Calciul și vitamina D sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și pentru prevenirea  pierderii în densitatea osoasă pe măsura înaintării în vârstă. Vitamina ajută calciul să fie absorbit în oase, iar o deficiență de vitamina D face ca aportul de calciu să fie practic ineficient.

Surse de calciu: toate lactatele, semințele de susan, migdalele, legumele cu frunze verzi, fructele de mare.

Surse de vitamina D: expunerea la soare cel puțin 30 de minute pe săptămână, dar și lactatele, alimentele non-vegetariene, suplimentele doar dacă este necesar.

Fier

Nivelul suficient al fierului asigură alimentarea corespunzătoare cu oxigen a organelor, pentru buna funcționare a acestora. Dacă fierul scade sub nivelul necesar, aceasta este urmată de o scădere a oxigenului în creier, mușchi, țesuturi și alte organe. Persoanele cu deficiență de fier încep să se simtă obosite, sunt depresive, părul își pierde strălucirea și se rupe, tenul devine palid. 

Surse de fier: legumele cu frunze verzi, fructele. Este foarte bine să combinăm alimentele bogate în fier cu surse de vitamina C precum lămâile, citricele ajutând la absorbția fierului.

Proteine

Proteinele sunt un nutrient important, pentru că ele formează colagenul. Colagenul este principalul component al fasciilor, cartilajelor, ligamentelor, tendoanelor, oaselor și pielii. O reducere a aportului de proteine poate conduce la degradarea cartilagiilor.

Surse de proteine: nuci, semințe, ouă, lactate, cel puțin cinci tipuri de plante leguminoase (fasole, linte, etc.) pe săptămână.

Acizi grași omega 3

Acești nutrienți luptă cu inflamația din organsim, protejează împotriva bolilor autoimune și evită apariția bolilor mentale. Sunt esențiali și în menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Surse de acizi grași omega 3: peșțe, chia, semințe de in și de cânepă, nuci, alge de mare, unele uleiuri. 

Vitamina B12

Organismul nostru nu produce această vitamină, de aceea este esențial să o obținem din alimente. Ea se găsește mai ales în alimentele de origine animală, dar și în cele fermentate. Deficiența de vitamina B12 este destul de comună și poate conduce la anemie, oboseală și depresie.

Surse de vitamina B12: produsele animale, lactatele, murăturile, legumele în oțet, iaurturile.

Câteva trucuri de menținere a sănătății prin introducerea zilnică în dietă a acestor alimente:

  • Consumul a trei mese și a două gustări în fiecare zi. Aceasta poate asigura suficientă varietate pentru a conferi toate tipurile de micronutrienți necesari.
  • Activitatea fizică regulată pentru menținerea unui metabolism sănătos și a unei digestii optime. Astfel și nutrienții sunt mai bine absorbiți în organism.
  • Limitarea aportului de zahar la maxim două lingurițe pe zi.
  • Băuturile alcoolice trebuie menținute la minim.
  • Alimentele procesate inhibă absorbția de nutrienți. El trebuie consumate doar ocazional.

Noi, femeile avem nevoi nutriționale speciale. Hormonii fluctuează în fiecare lună, trecem prin numeroase evenimente emoționale și fizice, precum căsătoria, nașterea, alăptarea, iar în final menopauza. Este deci imperativ să avem grijă mai întâi de sănătatea noastră. Dacă noi suntem sănătoase și facem alegeri sănătoase, și familia noastră va fi sănătoasă!

error

Like dacă îți place blogul meu