Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 27, 2020

Părul crește mai repede dacă este tuns regulat? Mituri și adevăruri despre îngrijirea părului

Părul crește mai repede dacă este tuns regulat? Mituri și adevăruri despre îngrijirea părului

Sigur ai auzit câteva trucuri legate de îngrijirea părului de la prietene sau familie. Trucuri legate de creșterea părului, de căderea părului, scalpul uscat, albirea părului, și alte probleme comune.

Tendința generală este să încercăm diverse remedii sau să cumpărăm diferite produse pentru rezolvarea acestor probleme. Din păcate nu realizăm că unele dintre ele pot fi cauzate chiar de lipsa noastră de grijă sau de unele greșeli, care, fără să știm, poate afecta negativ sănătatea părului.

Dacă simți că modul în care îți îngrijești părul nu este chiar cel care trebuie, sau dacă vrei să te asiguri de adevărul unor mituri legate de îngrijirea părului, te invit să citești despre cele mai comune mituri și despre adevărul acestora.

Părul crește mai repede dacă este tuns regulat

Acesta este un mit foarte cunoscut și, din păcate, este doar un mit. Dacă este tuns frecvent, părul poate părea mai lung sau mai des, pentru că sunt îndepărtate vârfurile despicate și firele rupte, astfel încât părul este mai fin. Creșterea părului se întâmplă la nivelul scalpului. Deci, frecvența cu care te tunzi nu are nimic de-a face cu viteza de creștere a părului.

Stresul determină albirea părului

Albirea părului este un rezultat al îmbătrânirii și are cauze genetice. Melanocitele, cele care produc melanina, pigmentul care colorează părul, în timp, produc din ce în ce mai puțină melanină, iar dacă nu este pigment, părul nu-și mai poate păstra culoarea. Astfel, părul nou care crește, are foarte puțină melanină, și atunci va avea culoarea gri, sau chiar deloc, caz în care va avea culoarea albă. Deci stresul, tensiunea și anxietatea nu au nimic de-a face cu albirea părului.

Culoarea sprâncenelor și culoarea părului trebuie să fie la fel

Se spune că sprâncenele trebuie să aibă aceeași culoare cu părul, dar, de fapt, nu este nevoie să fie așa întotdeauna. Trendul actual este să ai sprâncene mai închise la culoare decât părul, ca să-ți definească cât mai bine look-ul. Dar n-ar trebui să fie cu mai mult de două nuanțe mai închise decât culoarea ta obișnuită.

Pieptănatul des face părul mai sănătos

Sigur, pieptănatul ajută la mai buna distribuire a grăsimilor naturale, dar prea mult pieptănat nu face bine întotdeauna. În fapt, prea mult pieptănat poate crea fricțiune, care cauzează electrizarea pe termen scurt și favorizează ruperea în timp. Piaptănă-te doar când este necesar și cât mai blând, începând de la rădăcină până spre vârfuri.

Părul trebuie spălat zilnic

Nimic mai greșit! Da, este un mit conform căruia spălatul zilnic pe păr îți face părul mai curat și mai sănătos. Dar este o interpretare greșită. Prin spălare, părul devine mai curat, dar nu este nevoie să-l spălăm zilnic. Spălatul zilnic face ca scalpul să devină și mai gras. Cel mai bine este să speli părul de maxim trei ori pe săptămână, pentru a-i menține sănătatea.

Dacă porți pălărie îți cade părul

Ideea este că pălăriile poate cauza întreruperea circulației sangvine în scalp, cauzând căderea părului. Probabil au fost observate fire de păr în pălărie și s-a făcut o falsă conexiune. În general, apariția cheliei este genetică și se poate datora stresului și schimbărilor hormonale. Deci nu are nimic de-a face cu purtatul pălăriei.

Prosopul usucă părul

Un mit auzit foarte des. Uscatul viguros al corpului cu prosopul poate deteriora pielea, iar în cazul părului situația este aceeași. Uscatul cu prosopul este dur pentru păr și poate determina ruperea acestuia. Cel mai bine este să storci părul ușor cu un prosop, apoi să-l piepteni cu un pieptăn cu dinți rari, pentru a îndepărta excesul de apă.

Șamponul trebuie schimbat des

Șamponul tău obișnuit nu încetează să-și mai facă efectul după un timp. Totul depinde doar de starea părului tău. De exemplu, dacă ți-ai decolorat părul recent sau ai făcut un tratament chimic, vei avea nevoie poate de un alt șampon, cu o formulă mai hidratantă.

Nu folosi balsam dacă ai scalpul mai gras

Îngrășarea părului nu este determinată de folosirea balsamului, ci de prea mult sebum,  excesul de grăsimi naturale produse de țesuturile de la nivelul scalpului. Pentru părul îngrășat, folosește un șampon cu efect de limpezire și folosește balsam doar pentru vârfuri.

Părul crește mai repede dacă dormi cu el desfăcut

Metoda este adesea recomandată dacă părul ți se subțiază sau cade, pentru a te asigura că nu mai cauzezi ruperi suplimentare, deteriorări și tensiune la rădăcină. Dacă vrei să dormi cu el strâns, cea mai potrivită este o coadă de cal lejeră.

error

Like dacă îți place blogul meu