Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 14, 2016

Remedii comune si mai putin comune pentru raceala

Remedii comune si mai putin comune pentru raceala

Suntem in acea perioada a anului in care raceala comuna devine din ce in ce mai …comuna. Si ea aduce cu sine nu doar disconfortul creat de simptomele sale obisnuite,  congestie nazala, stranut, dureri in gat, uneori febra, dar si zile in care nu poti merge la serviciu sau la scoala.

In medie, adultii racesc de 2 pana la 4 ori pe an, iar copiii de 6-8 ori. Simptomele racelii dureaza de obicei o saptamana, uneori chiar mai mult. Desi nu exista un tratament propriu-zis pentru raceala, exista mai multe remedii, care amelioreaza simptomele si vin in sprijinul sistemului nostru imunitar.

Ce ar trebui sa stim despre remediile comune si mai putin comune pentru raceala, conform celor de la RJ?

Medicamentele

Se stie ca antibioticele nu au nici un efect asupra virusilor racelii, in schimb pot avea o serie de efecte secundare. Dar sunt alte medicamente, pe baza de ibuprofen de exemplu, care inlatura durerea, si picaturi care ajuta la ameliorarea congestiei sau a secretiilor nazale.

Odihna, lichidele si gargara

In lupta cu raceala, de mare ajutor este un somn bun si mai putin stress. Foarte, foarte importante sunt lichidele, care inmoaie si curata mucusul, dar si gargara cu apa sarata, care ne curata gatul de germenii care provoaca boala.

Supa de pui

Supa de pui este foarte buna, nu numai la gust, ci si pentru raceala. Prin fierbere, oasele de pui elibereaza vitamine si minerale care ne stimuleaza sistemul imunitar. In plus, daca e fierbinte, supa elibereaza sinusurile si reduce durerea din gat.

Muzica 

Muzica este un medicament vechi de secole, rolul sau fiind demonstrat in ritualurile de vindecare. Astazi, incepem sa intelegem cum tonurile si notele pot imbunatati in mod direct sistemul nostru imunitar.

Un studiu efectuat la universiatea Wilkes a demonstrat faptul ca elevii care au ascultat muzica linistitoare au inregistrat un nivel mai ridicat de IgA, un anticorp prezent pe suprafetele mucoase (nari, gura, plamani). IgA este adesea mentionat ca fiind in prima linie de aparare a sistemului nostru imunitar.

Sosetele ude

Desi nu exista nicio stiinta ca sa sustina aceasta afirmatie, multi cred in ea. Teoria sa bazeaza pe principiul homeostazei, adica daca picioarele se racesc, va veni mai mult sange in zona picioarelor, pentru a le incalzi. Iar intensificarea circulatiei sangelui ajuta la calmarea congestiei din zona nasului si a gatului.

Gimnastica moderata

Activitatea fizica are multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru sistemul imunitar. Intr-un studiu pulicat in Jurnalul american de medicina, se arata ca femeile care au mers pe jos cate o jumatate de ora in fiecare zi, timp de un an, a avut maxim o raceala in acest interval. De ce? Pentru ca exercitiile fizice ajuta la cresterea numarului de celule albe din sange, care lupta impotriva infectiilor.

Dar cand esti deja racita? Exercitiile fizice stimuleaza endorfinele, au efect antiinflamator, si ajuta la reducerea congestiei. Desigur, acest lucru nu se aplica daca ai febra mare.

Ciocolata neagra

Delicioasa ciocolata contine o substanta numita teobromina, care blocheaza actiunea nervilor senzoriali la persoanele racite. Cercetarii au declarat ca teobromina este adeseori mai eficienta decat codeina pentru tuse, si, in plus nu are efectele secundare ale acesteia, precum somnolenta sau ameteala.

Ceapa

Aceasta leguma rotunda, cu multe straturi, este folosita de secole in medicina ayurvedica.  Mirosul intepator al acesteia vine de la continutul de sulf, care are proprietati antibacteriene. Un alt compus al sau, quercetina, este un antioxidant care stimuleaza sistemul imunitar. Asa ca putina ceapa adaugata in supa de pui o va face mult mai gustoasa si mai eficienta.

Deci, daca iti este rau, nu te grabi la farmacie, aminteste-ti ca miracolul se afla deja in casa! Odihneste-te, pastreaza o atitudine pozitiva si ai grija de tine utilizand si aceste sfaturi.

error

Like dacă îți place blogul meu