Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 26, 2021

Florile comestibile, benefice pentru sănătate

Florile comestibile, benefice pentru sănătate

Oamenii au cunoscut dintotdeauna florile comestibile și le-au folosit mereu pentru diverse forme de decocturi și ceaiuri. În prezent, interesul pentru aceste tipuri de flori este mai crescut decât oricând, din numeroase motive.

În primul rând, florile comestibile conțin cantități ridicate de carotenoide, flavonoide, acizi fenolici, antocianine și flavonoli, toate acestea fiind elemente care definesc capacitatea lor antioxidantă. Apoi, florile mai conțin și alte componente, precum uleiuri esențiale, vitamine, proteine, caroten,  peptide vegetale și zaharide, la fel ca cele care se găsesc în mod obișnuit în fructe și legumele cu frunze.

Și totuși, de ce oamenii și-ar dori să consume flori? Cel mai probabil datorită combinației unice dintre aspectul vizual plăcut, culoare, aromă, gust, formă, calități nutritive și non-toxicitate. Toate astea pe lângă faptul că sunt proaspete, neprocesate sau procesate foarte puțin. Florile se pot folosi la salate sau la gătit, cele mai cunoscute fiind șofanul, trandafirii, hibiscusul, mușețelul, etc. 

Atenție însă, florile crescute în scopuri comerciale sau pentru aranjamente florale, nu ar trebui consumate, datorită posibilității de a fi fost stropite cu pesticide sau alte chimicale toxice.

Iată și o listă a florilor comestibile, cu beneficiile de sănătate pe care le conferă!

1. Hibiscus –  Florile de hibiscus sunt folosite pe scară largă în tratemtnul problemelor de fertilitate, indigestie, diabet și colesterol ridicat, datorită prezenței antioxidanți. Sunt în mod special recomandate femeilor însărcinate și cu diabet. Florile de hibiscus se folosesc la prepararea ceaiurilor, sucurilor, dar și la prăjituri.

2. Lavanda – Proprietățile terapeutice ale lavandei variază de la relaxarea sistemului nervos central până la tratarea infecțiilor parazitice, a spasmelor musculare, înțepăturilor de insecte sau arsurilor. Lavanda are o aromă florală subtilă și se poate folosi la prepararea pâinii, la dressingul pentru salată, deserturi și marinate.

3. Păpădia – Păpădiile au un profil nutrițional recunoscut pentru capacitatea de reducere a glucozei. Ele sunt folosite pentru ținerea sub control a diabetului și a altor boli metabolice, datorită prezenței unor compuși bioactivi precum acidul clorogenic, acidul chicoric și taraxasterol. Păpădiile se pot folosi în salate, în rețete cu cartofi copți sau ca alternativă la spanac.

4. Violeta – Violetele conțin compuși activi, precum vitamina B1, vitamina B2, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, potasiu, fosfor și saponine. Aceste flori au puternice calități antiinflamatorii, ajutând la menținerea unii sistem respirator și  vase sangvine puternice. Violetele sunt puternic parfumate, putând fi utilizate în salate și supe.

5. Trandafirul – În cadrul unor studii, petalele de trandafir au arătat puternice calități antioxidante și antibacteriene. Trandafirii sunt o sursă importantă de compuși fenolici, precum și numeroase minerale și vitamine vitale.

6. Flori de dovleac – Sunt folosite mai ales în bucătăria italiană și mexicană, la prepararea pastelor și supelor. Se poate umple sau sota împreună cu alte legume. Printre nutrienții conținuți, se numără vitamina C și potasiul.

7. Gălbenele – Salatele de gălbenele sunt destul de comune, dar florile de gălbenele sunt folosite și la tratarea eczemelor, mâncărimilor, infecțiilor și inflamațiilor. Gălbenelele sunt anti-Hiperglicemice și au efecte anticolinergice, datorită prezenței antioxidanților naturali.

8. Rozmarin – Rozmarinul adaugă gust și savoare, fiind folosit mai ales la garnisire.  Florile de rozmarin au numeroase beneficii nutriționale, conțin vitaminele B, A, C și sunt o sursă excelentă de fier.

9. Iasomie – Pe lângă rolul lor decorativ, florile de iasomie adaugă savoare ceaiului și dulciurilor. Ele au calități antioxidante și activitate antibacteriană puternică. Uleiul de iaromie are numeroase aplicații în aromaterapie.

10. Floarea soarelui – E vorba de petalele ei, tulpinele și mugurii, care pot fi consumate în mod direct sau la gătit. Aceste flori sunt bogate în vitamine, minerale și flavonoide.

11. Șofranul – Dintre toate florile menționate, șofranul este una dintre cele mai scumpe, fiind un condiment cu un gust extraordinar, miros și beneficii pentru sănătate. Este folsoit la colorarea în special a prăjiturilor, dar și în supe, etc. Șofranul este antiseptic, antidepresiv, conținând antioxidanți care ajută în problemele digestive.

 

error

Like dacă îți place blogul meu